Aikamatka

Ilari Aalto & Elina Helkala: Matkaopas keskiajan Suomeen

ATENA, kuudes painos 2016

sivuja 256

 

Matkaopas keskiajan Suomeen on matkaopas maahan, jonne ei voi matkustaa, koska sitä ei enää ole. ”Winlandia on maa, joka liittyen Norjan vuoriin sijaitsee niiden itäpuolella ja leviää Valtameren rannalla; se ei juuri ole tuottoisa, ellei oteta lukuun ruohoja ja metsiä. Väestö on raakaa, sivistymätöntä ja julmaa, taikakeinoja harjoittavaa.” näin Bartholomeus Angelicus de Glanville kuvaa Winlandia, Ruotsin Itämaata (keskiajan Suomea).

 

Kirjailija Ilari Aalto ja kuvittaja Elina Helkala tuovat matkakohteen keskiajan Suomen lukijalle ja hän pystyy oppaan turvin liikkumaan siellä varsin aidontuntuisesti. Matkaaminen keskiajan Suomessa   on kovin erilaista kuin samoilla paikoilla 2016 vuonna. Oikeastaan ei voida puhua edes Suomesta, vaan Ruotsin Itämaasta, joka nykyisessä kartassa tarkoittaisi Etelä-Suomea, Ahvenanmaata, Pohjanmaata Kemijoelle asti ja puolta Karjalankannaksesta.

 

Matkaopas alkaa kohdemaan maantieteellä ja historialla. Se kertoo, millainen on nykyinen (=keskiaikainen) väestö, mitä kieliä puhutaan (suomea, ruotsia, alasaksaa, latinaa ja saamea), mitä uskontoa harjoitetaan (kristinusko ja kansanusko), mikä raha. Kirjasta löytyy myös muuta tärkeää perustietoa matkaa suunnittelevalle: maan turvallisuus, matkustaminen maan sisällä, ruoka, pukeutuminen, ajanvietteet ja mitä tehdä ongelmatilanteissa kuten jos sairaus tai varkaat yllättävät.

 

Ja kuten muissakin matkaoppaissa myös tässä kirjassa kerrotaan, mitä ostaa tuliaisiksi kotiin ja mistä niitä voi hankkia.

 

Kirja on kerrassaan mainio historian kirja, se on faktaa kiehtovan matkaoppaan muodossa. Sanallisen tekstin lisäksi kirjassa on runsas, kaunis ja kertova kuvitus! Keskiaikainen Suomi tulee eläväksi mukavalla tavalla

matkaopaskeskiajansuomeen1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

56 − 49 =